Hra o Medardovu kápi 2024 očima organizátorů

V letošní roce byl opět překonán rekord zúčastnivších se týmů, kterých bylo nakonec 36. Počasí bylo naprosto ideální. Trasa byla o něco delší, ale zase převážně z kopce 😊.

Jako startovní šifru před hospodou na Košově jsme zařadili obrázky znázorňující Cimrmanovy hry. Pro někoho to byla hračka, ale byli i tací, kteří se zdrželi relativně dlouho. Asi to není znalost natolik obecně známá, jak jsme si mysleli. Nicméně úkol rozdělit startovní pole v čase a prostoru to splnilo dobře.

Následovalo Jezírko pod Táborem s první florbalovou šifrou a pak Alainova věž, kde se použila mapa z naučné cedule. Prvním stanovištěm, kde se hodně týmů zaseklo, byla železniční zastávka Kyje s kalendářem převedeným na sedmisegmentový displej. Že to bude pracnější jsme čekali, tolik spotřebovaných kapek živé vody už nikoli. Nakonec se to ukázalo jako nejobtížnější šifra. Trasa vedla dál ke studánce U Habřiny, sčítací pyramida šla dobře. Polský kříž v duhové variantě na kótě 334 pak nečinil problémy ani Církvi piva 😊.

Následovala šifra u velkého rybníka nad Zámezím, který se ve Hře jmenoval Chudobný. Byla to osmisměrka v kombinaci se semaforovou abecedou. Tu jsme pracovně tipovali jako stěžejní šifru Hry, která rozhodne. Byla pracná, kapek živé vody bylo spotřebováno hodně, ale nejvíc to nebylo. Tajenka navíc odkazovala na místo, od kterého je následují stanoviště 180 m daleko. Po loňské taškařici s Ervínovým hradem to byl test pozornosti, jestli už se týmy naučily pracovat s upřesnítky. Mnoho z nich nikoli, a tak se zase trošku prošly. Tak třeba za rok už to vyjde. Druhá florbalová šifra u posedu za rybníkem překvapivě potrápila hodně. Naopak ta následující s vlajkovou abecedou u pomníku na jihu rybníka Valcha byla téměř průchozí.

V Železnici u kostela pět promíchaných známých textů také nejeden tým zdrželo. Déle se šlo k vodojemu pod vrcholem Železného, kde byla šifra s obcemi pod horami. Také nebyla úplně snadná. Pak následoval poměrně náročný a asi nejdelší přesun na bývalou skládku pod Zebínem. A biatlonové terče si i zde vybraly svou daň, v některých případech už dost možná i pod vlivem časového presu. Kriminální pohádky u rybníka Hádek a závěrečná šifra s kyselou okurkou v cíli v házenkářské klubovně už mnoho potíží nenadělaly.  

Letošní šifry byly obtížné asi tak akorát. Trasa byla ze strany účastníků povětšinou chválena. Vítězové přišli do cíle okolo jedné hodiny, do třetí hodiny jsme měli kompletní trio na pomyslné stupně vítězů.

Všechny šifry byly vyluštěny. Všichni hráči se snažili, co mohli, a všem přináleží veliká poklona. Celkem 10 týmů nepotřebovalo ani jednu kapku živé vody. Do cíle nakonec dorazilo 24 týmů z 36.

Výsledné pořadí

Výsledné pořadíTýmKapky živé vodyDosaženo cíle
1.Proudoví krtci0ANO
2.Skôr skôr ako neskôr0ANO
3.Hlavně se nezranit0ANO
4.Jojo0ANO
5.Prázdná množina0ANO
6.Proxíci0ANO
7.Žabáci0ANO
8.Barbucha0ANO
9.Se sršněm proklatě nízko0ANO
10.MišMASH0ANO
11.(šifro)lamy1ANO
12.Chodící ostrov1ANO
13.Bludné housenky3ANO
14.Velcí Kormidelnící3ANO
15.Climbíci7ANO
16.Něco vymysli12ANO
17.Natvrdlý jádro12ANO
18.Církev piva16ANO
19.Falešná pětka18ANO
20.Bylo nás šest23ANO
21.HSDŽ26ANO
22.Napohodu27ANO
23.Míří k lesu medvěd v zádech30ANO
24.Koťátka31ANO
25. – 36.Aj daznt džadž enyvan NE
25. – 36.Čerstvé koláče NE
25. – 36.Dneska šance NE
25. – 36.DOKOSMUADAL NE
25. – 36.Error 404 NE
25. – 36.Luky NE
25. – 36.Luštěniny NE
25. – 36.Název není veřejný NE
25. – 36.Slunéčko třítečné NE
25. – 36.Starter pack NE
25. – 36.Večírek NE
25. – 36.Vlastafariáni NE
Pozn.: V případě rovného počtu kapek živé vody rozhodoval čas vyluštění cílového úkolu.

Tímto zároveň děkujeme všem, co nám s přípravou Hry pomohli. Zejména HBC Jičín za pronájem klubovny pro cíl a firmě EUROCART s.r.o. za zpracování mapy pro letošní Hru.  Déle pak Honzovi, Jardovi, Markétě, Bětce, Žofce a Vlastě za celkovou pomoc během hry a provozovateli hospody na Košově za vstřícnost s dočasnou okupací prostoru před hospodou. Dále i všem z K-klubu Jičín, kteří se nějakým způsobem spolupodíleli na přípravě hry.

Doufáme, že se Vám Hra líbila a přijdete příště zase. Pokusíme se připravit další zajímavou hru a vymyslet šifry a trasu, které budou stát za to. Za případné reakce a podněty (pozitivní i negativní) budeme rádi, jsou nám inspirací do další práce.

Na viděnou v roce 2025.

Vaši organizátoři R+R